Motorkou Vietnamem

27. 06. 2012 17:33:28
Všechno začíná ráno. Plátěný hadr na otření zaschlého oleje na nádrži, rukávem zlehka přes přední světlomet. Těžký stroj se s výdechem zakolísá na předním tlumiči a vyklouzne z garáže. Brzy ráno je vzduch ještě čistý, zvláštní ticho v hlučné zemi působí pohádkově. Je téměř chladno, tropické slunce to ale co nevidět změní a z betonové plochy se za půl hodiny stane pálící výheň.

Pomalu, téměř obřadně zařadíte spojku a vyklopíte startér. Prudkým pohybem zkusíte motorku nastartovat. Zavrčí, ale nechytne. Neměla by to být svíčka. Kontrolovali jste ji včera ráno, nebo spíše na oběd po těžké noci, sucho na jazyce, sedíc na římse, před vámi rozebrané součástky. "S Ukrajinci už nikdy více," zapřísahám se v duchu a do těžké hlavy mi nejde, jak jsem mohl být takový blázen a zapíjet rýžovou pálenku pivem. Z brány vychází Igor s Kristýnou v koženkových bundách. Noční pitka na nich nezanechala žádné následky, jen krví podlité oči maskují slunečními brýlemi. To já vypadám jako esence kocoviny, říkám si v duchu a pokouším se ignorovat nepříjemné pocity v žaludku. "Give it to me" natáhne Kristýna ruku, do které pokládám svíčku. Američanka z kapsy vytahuje zapalovač Zippo, s cvaknutím ho otevře a chvíli opaluje kontakty. "Teď už to půjde." Nikdy nepochopím, kde se v holce z Massachussets bere cit pro ruské motorky. Druhý pokus vyjde, modrý Minsk výhrůžně zařve a přejde do spokojeného předení.

Úzkým průchodem opatrně ven z areálu kolejí. Například doprava, přes park Polytechnické univerzity s palmami a bonsaji na ulici Giai Phong. "Třída osvobození" se táhne na jih k nekonečnému obzoru, aby se kdesi za Hanojí napojila na Cestu číslo 1, která jako hlavní tepna spájí jih a sever Vietnamu. Mohutný nadzemní most vás vynese vysoko nad střechy čtvrti Hai Ba Trung, nad balkóny, šňůry na prádlo, dřevěné okenice a klece, nad všechen ten bordel a nepořádek, ze kterého se skládá asijské město. Napravo bafá osobní vlak, opatrně si razí cestu tím lidským úlem a jen zázrakem se mu pod koly každých sto metrů nepřiplete vřeštící děcko, nebo šourající se babička.

Slunce už vystoupilo vysoko, bodá do očí a odhalenou kůži na předloktí vám do oběda sežehne dohněda. Snažíte se jezdit v přímce, žádné prudké pohyby do stran, to aby rikša napravo, autobus vzadu, tři chlápci na motorce vzadu a mikrobus vepředu dokázali odhadnout vaši trajektorii a každý z nás, disciplinovaných účastníků ranního hanojského provozu se bezpečně a včas dostal na místo určení. Tolik teorie. Ve skutečnosti brzdíte a zrychluje každý metr, zastavujete smykem, pokaždé, když přidáte plyn, stroj se vás pokusí mrštit přes řidítka, ignorujete pokřikující prodavačky, každou sekundu zázrakem unikáte z nepřehledné situace, která musí nevyhnutně skončit krvavou a katastrofální srážkou a při tom všem jen tak ze sportu troubíte na klakson, který stejně všichni ignorují, protože tady je to součástí folkloru. Pokud se vám po tom všem podaří uniknout, sesedáte z motorky z roztřesenými koleny, určitě alespoň o půl roku starší s minimálně jedním novým šedivým vlasem. Je vcelku logické, že po takovém výkonu stáhnete litr piva a alespoň půl hodiny srkáte vražedně silný zelený čaj.

V horách je všechno jinak. K tomu čaji vám majitelka boudy u kraje cesty ještě nabídne kalíšek pálenky a pokud jste typ - dobrodruh -, potáhnete si ještě dvakrát z dýmky thuoc lao, protože jízda z motající se hlavou na kraji propasti je neopakovatelný zážitek. Silný tabák z vodní dýmky se pak ještě smísí s prachem, který jste hltali po cestě a ve výsledku pak budete dva dny chrchlat kusy hnusné černé hmoty. Alespoň že na vietnamském venkově se jen zřídka vyskytují jezdci typu - raketa -, kteří na Hondách, respektive na jejich čínských napodobeninách, kličkují mezi ostatníma, jakoby hráli hru Kolik metrů projdeš než se změníš na mastný flek. V horách je to jinak. Tady na vás čekají stáda buvolů, které se zásadně vyskytují hned za nepřehlednými zákrutami, prudké letní bouře v horských průsmycích a široké pláně bláta, na kterých se motorka stává neovladatelnou a pohybuje se vpřed v úhlu, ve kterém jste do úseku vjeli a je trapné i zbytečné brzdit, nebo podřazovat rychlost. Asi není nutné připomínat, že na cesty je naprosto nezbytné vozit alespoň nějakou lékárničku, kompletní sadu klíčů a šroubováků a hromadu peněz. Dobrá zpráva je, že není nutné tahat sebou spacák, či stan. Zůstat na noc venku je přeci sebevražda.

Pohostinní obyvatelé představují další hrozbu. Na trhu v jedné vesnici mimo hlavní cestu někde u města Bac Ninh si Mirek všimnul, že se mi zlomil zadní tumič. Na konci osady jsme našli mechanika. Motorku převzal do své péče jeden mladík a majitel nás všechny pozval na oběd. Na zemi už seděli čtyři strýčkové - bákové a vzájemně se častovali pálenkou. Návštěvu tří Tajů (t.j. bělochů) pojali jako vítanou atrakci a hned nás i představili místnímu tajnému. Když jsem se za hodinku vypotácel z místnosti a pokusil se ležérně opřít o svého Minska, ze kterého hned uctivě seskočil na něm se válející Vietnamec, motorka se s rachotem zřítila a oba blinkry se roztříštili na kousky. A už tu byl bák Hung, zvednul mně z prachu cesty, oprášil a kamarádsky vzal kolem ramen. "Minh to spraví, dáme si ještě jednu na cestu" Tak jsme si dali. Při mém druhém pokusu o půl hodiny později mi už asistovali tři mechanici. Vyvedli stroj doprostřed ulice, přidrželi mi ho při startování a hezky mne na něj posadili. Na rozlučku nám ještě bák Hung každému daroval láhev s vodou. S naprostou přesností věděl, co se nám nejvíc hodí.

(původní text ve slovenštině vyšel v prosinci 2010)

DSC05809.JPG

Autor: Ján Ičo | středa 27.6.2012 17:33 | karma článku: 12.25 | přečteno: 793x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.26 | Přečteno: 437 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 552

Vietnamista, zakládající člen os. Klub Hanoi.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...