Tara a monstrum

31. 12. 2015 8:05:00
Tara je náš pejsek- dvouletá fenka Jack Russell teriéra a každý večer svádí lítý boj s bezohledným monstrem.

Každý večer poté, co se nám společnými silami podaří uspat kouče, beru Taru ven. Přiblížím se ke skříni v koupelně, pod kterou se schovává a vesele šeptám:

- Tari pojď, proběhneš se, vyčurkáš se, vykakáš se, já to posbírám do pytlíku a pak půjdem spát... bude sranda!

Jenže Tara se kupodivu vůbec nemá k činu, pokouší se zalézt hloub do stínu a koulí na mě veliké oči s výrazem:

- Je to fakt nutný páníčku?!

Jasně, boty už mám na nohou, pytlíky v kapse a vodítko v ruce. Pelíšek vytahuji i s Tarou a pokus o útěk zarazím přicvaknutím obojku. Jde se ven.

Sotva se zavře brána paneláku, Tara se rozklepe jako ratlík a pokouší se dostat zpátky.

-Tari neblbni, víš že se musíš vyvenčit. Vždyť se nic neděje.

Teriér zoufale hledá úkryt, pokouší se zalézt pod stojící auta, schovat se v křoví, skučí a občas se zastaví, podívá se mi do očí a zoufale se mi snaží vsugerovat myšlenku, že se máme otočit a mazat domů. Kdysi jsem jí mohl pustit hned jak jsme přešli cestu. Pobíhala po trávníku, čmuchala na všech rozích - četla si zprávy od ostatních psů - teď to opravdu nejde. Táhnu ji za sebou na vodítku a připadám si jako mučitel malých pejsků. Tara mi to teda neulehčuje, poskakuje jako malý kůň a pokouší se uškrtit se na vodítku. Ujdeme pár kroků a pak se objeví.

Legenda praví, že obyvatele staré Číny kdysi trápil netvor jménem Nien. Objevoval se vždy koncem roku - vplížil se do vesnice a pojídal lidi; mladé, staré, hezké i ošklivé, muže i ženy, nemluvňata i důchodce. Hrůza to byla tak veliká, že jméno netvora dokonce splynulo s čínským označením "rok" - "Nien" (v pinyinu "nian" ;-)). Děs nebral konce, dokud kdosi nevymyslel ohňostroj. Lidé zapálili střelný prach, bouchli petardu, na obloze se rozzářilo světlo, netvor se lekl a utekl. Jenže nedá mu to; zkouší štěstí vždy znovu koncem roku (musí si předtím vždy pečlivě nastudovat lunární kalendář, protože ten se od evropského - solárního, trochu liší).

A teď se zdá, že čínský netvor útočí i v Praze. A činí tak už od konce listopadu. Možná to nezní pravděpodobně, ale zdá se, že skupina statečných dobrovolníků se rozhodla vzepřít se teroru z východu a vyhlásit netvorovi válku. "Nás nedostaneš! Budeme statečně střílet petardy každý večer od osmi minimálně do půlnoci!"

Při první ráně Tara vyskočí, pak začně zoufale kňučet a opět se pokouší utéct. Škrtí se o vodítko a já si znovu opakuji, že ho ráno musím vyměnit za postroj, o který si nemůže tolik ublížit. Dřepnu si a když pejsek pochopí, že se nevysmekne, zkouší se schovat pode mnou. Bum! Ozve se další rána. Asijský netvor dostává na frak. O pár metrů dál pomáhám nešťastné důchodkyni vylovit jezevčíka Dášu zpod auta. Babička bezradně stojí na chodníku s vodítkem v ruce (Dáša se úspěšně vysmekla) a povzbuzuje mě:

- Já vím, pejsci do paneláků nepatří...

- No to ani lidi.

Odpovídám a snažím se znít vesele, zatímco klečím pod autem a za zadní packy vytahuji třesoucí se chlupatou kouli neštěstí.

- Pejsci patří do přírody...

pokračuje paní...

... jenže my jsme jim práve v té přírodě postavili ty paneláky.

ukončuje myšlenku.

Z babičky se tedy vyklovala radikální enviromentalistka.

Hvízd a bum! Ozývají se další rány. Tara upadá do šoku, podlomily se ji tlapky, stočí se na zemi do třesoucího se klubíčka, koulí očima a lapá po dechu. Beru ji na ruce a vysvětluji, že lidé se čínských netvorů odjakživa bojí a že je naprosto nezbytné oslavovat výměnu kalendáře co největším rámusem (správně by to teda mělo být na lunární Nový rok, ale ono si to ta potvora určitě probere). Možná jsou i tací, co v této zálibě vidí jistý druh jakési třaskavé verze pyromanie - vždyť kdo neměl období, kdy se zálibou sledoval hořící sirku - a možnost odstřelit si vybuchující raketu je přeci tak boží! - Ale ti nejspíš nepochopili nutnost bojovat s asijskými monstry. Absurdní nesmělé námitky vyděšených zvířat přeci neobstojí proti nezbytnosti dodržovat tradice.

Doma Taře otřu packy a ona okamžitě mizí pod skříní. Chtěl jsem jí ještě říct, že se možná pletu... že možná existuje nějaká jiná slavná a důležitá tradice, kvůli které je nutné celý měsíc noc co noc děsit nemohoucí boží stvoření, ale už mě žádná nenapadla.

Autor: Ján Ičo | čtvrtek 31.12.2015 8:05 | karma článku: 19.53 | přečteno: 496x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 552

Vietnamista, zakládající člen os. Klub Hanoi.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...